Spotřebitelský úvěr - Kubernová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je analyzovat stávající právní předpisy regulující spotřebitelský úvěr. Práce se pak hlavně zaměřuje na úvěry na bydlení, které jsou analyzovány jak z ekonomického, tak právního hlediska. Práce vymezuje podmínky poskytování i zprostředkování spotřebitelského úvěru a nezapomíná popsat ani novelu zákona o spotřebitelském úvěru č. 257/ 2016 Sb. z roku 2016. Dále práce popisuje celkový postup zřizování hypotečního úvěru, včetně důležitých pojmů souvisejících s hypotečním úvěrem. Praktická část práce je provedena kvantitativní výzkumnou strategií pomocí dotazníkového sběru dat. Tato část práce je zaměřena na spotřebitele a jejich povědomí o spotřebitelských a hlavně hypotečních úvěrech. Cílem praktické části práce je pak zjištění finanční gramotnosti spotřebitelů v oblasti hypotečních úvěrů. Získané výsledky byly vyhodnoceny pomocí programu Excel
Consumer credit contract
Keywords: spotřebitelský úvěr; hypoteční úvěr; RPSN (roční procentní sazba nákladů); úroková sazba; consumer loan; mortgage loan; APR (annual percentage rate of charge); the interest rate