Požární bezpečnost v domácnostech a možnosti jejího zvýšení - Levá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma bakalářské práce s názvem "Požární bezpečnost v domácnostech a možnosti jejího zvýšení", jsem si zvolila z několika důvodů. Požáry v domácnostech jsou pravidelnou náplní zpráv a dle statistických údajů největší počet usmrcených osob mají na svědomí právě tyto požáry. Nejčastějšími příčinami těchto požárů jsou technické závady, nedbalost dospělých a úmyslné zapálení. Požáry zapříčiněné technickou závadou nebo nedbalostí jsou v drtivé většině způsobeny neznalostí zásad požární ochrany. Je tedy žádoucí tento problém řešit a přispět zpracováním této práce a následnou propagací k získání potřebných informací a znalostí široké veřejnosti v dané problematice. Z toho vyplývá cíl práce. Cílem práce je zpracování návrhu zásad ke zvýšení požární bezpečnosti v domácnostech. V teoretické části je popsán současný stav požárů v domácnostech, kde jsou znázorněny pomocí tabulky a grafů statistické údaje, zejména o počtu požárů, o počtu úmrtí osob a o škodách na majetku při požárech v domácnostech v letech 2010-2014. Tyto údaje naznačují závažnost této problematiky. Dále se tato část zabývá příčinami vzniku požárů, které jsou rozděleny podle charakteru na úmyslné zapálení, zapálení z nedbalosti, technické závady a požáry vzniklé v důsledku přírodních vlivů. Je zde také vysvětlení některých základních pojmů z oblasti požární bezpečnosti. Dále jsou v této části definovány a popsány hasicí přístroje, autonomní hlásiče detekce a signalizace a únikové cesty. Ve zbývající části teoretického úseku jsou vypsány některé povinnosti fyzických osob, které vycházejí ze zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů a vybraná požární rizika. Teoretická část je v souhrnu zpracována tak, aby měl čtenář po přečtení základní přehled o současném stavu požárů v domácnostech, přehled o základních pojmech v rámci požární bezpečnosti, znalost některých požárně bezpečnostních zařízení a věcných prostředků požární ochrany, znalost v rámci povinností fyzických osob na úseku požární ochrany a znalost některých požárních rizik. Další část této práce, výzkumná část, je popsána metodikou výzkumu, která uvádí postup, jakým byla získána data potřebná pro výsledkovou část. Metoda šetření, pro získání potřebných informací, byla realizována prostřednictvím strukturovaných dotazníků, určených pro veřejnost, které prověřily úroveň požární ochrany v domácnostech v jednotlivých oblastech. Zvoleny byly takové otázky, které se dotýkají několika základních oblastí v rámci požární bezpečnosti, a jejichž znalost je v této problematice nezbytná. Respondenti byli vybráni na základě stratifikovaného výběru, během kterého bylo náhodně vylosováno 5 obcí z Jihočeského kraje: Dívčice, Protivín, Tálín, Štěkeň, Radomyšl. V těchto obcích bylo provedeno osobní dotazování, tzn. vyplnění dotazníku přímou komunikací tazatele a respondenta. Celkem bylo rozdáno a získáno 90 vyplněných dotazníků Výsledková část obsahuje výsledky dotazníkového šetření. Zjištěné výsledky jsou uvedeny v podobě grafů, které vždy znázorňují procentuální součet správných a chybných odpovědí v každé otázce dotazníku. Po celkovém vyhodnocení výzkumu, na základě zjištěných údajů, lze konstatovat, že celkově úroveň stávající požární bezpečnosti v domácnostech je nízká. Proto byla navrhnuta opatření, tzv. návrh zásad, který by měl za cíl tuto úroveň zvýšit. Návrh zásad vycházel z dotazníků, konkrétně z otázek s nejnižším počtem správných odpovědí. Na výzkumnou otázku bylo výzkumem zodpovězeno, že mezi základní zásady zvyšování požární bezpečnosti v domácnostech se řadí zlepšení nakládání a dodržování základních zásad požární bezpečnosti při používaní hořlavých kapalin, plynových zařízení, elektrických zařízení, tepelných zařízení a hasicích přístrojů.
Fire safety in households and possibilities of its enhancement
Keywords: požární bezpečnost; požární ochrana; domácnosti; požáry; fire safety; fire protection; household; fires