RELIGIÓZNÍ STRUKTURA OBYVATEL JIŽNÍCH ČECH - Vacková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá religiózní strukturou obyvatelstva Jihočeského kraje 2011. Hlavním cílem práce je charakterizovat a analyzovat obyvatelstvo kraje podle jeho náboženského vyznání za využití dat ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Analýza je provedena na úrovni okresů a obcí s rozšířenou působností, částečně dochází také k porovnání v rámci České republiky. Na základě dat z předešlého sčítání (2001) a odborné literatury sleduje změny v náboženském chování obyvatelstva a jejich provázanost např. se stářím populace a podílem obyvatel žijících ve venkovských sídlech. V souvislosti s daným tématem práce též předkládá souhrn odborné literatury, na jejímž základě podává přehled o vývoji náboženství, dějinách křesťanství a významných církvích působících na území České republiky.
RELIGIOUS STRUCTURE OF THE POPULATION OF SOUTH BOHEMIA
Keywords: Míra religiozity; religiózní struktura obyvatel; Jihočeský kraj; církev; náboženské vyznání; geografie obyvatelstva; křesťanství; religiosity rate; religion structure; South Bohemian Region; church; faith; population geograhphy; christianity