Fenomén mužské skupiny v programu terapeutické komunity - Karásek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním významem předložené práce je věnovat se části programu v terapeutických komunitách pro drogově závislé, který se nazývá mužská skupina. Práce přináší fakta a pohledy na současný stav mužů ve společnosti, vývojové problémy mužů a mužská témata. Popisuje genderovou otázku v oblasti duševních poruch a užívání drog. Informuje o vzniku a zkušenostech z vedení mužských skupin ve světě i v České republice, především Ligy otevřených mužů a terapeutické komunity Podcestný Mlýn. Součástí práce je výzkumné šetření, jehož cílem je zmapovat výskyt a pojetí mužských skupin v programu terapeutických komunit sdružených v Sekci terapeutických komunit Asociace nestátních organizací.
Phenomenon of Men's Therapy Group in Therapeutic Community
Keywords: absence otce; genderový přístup; krize maskulinity; mužská identita; mužská skupina; mužská témata; Podcestný Mlýn; terapeutická komunita; užívání drog; absence of a father; gender approach; masculinity crisis; male identity; men's group; men's themes; Podcestný Mlýn; therapeutic community; drug abuse