PhDr. Klára Červenková a její přínos ženám v 1. polovině 20. století - Dřevová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce bude uvedena nastíněním termínu ženské otázky, historickou přeměnou postavení žen a jejich pracovními příležitostmi. Také bude poukázáno na vývoj emancipačního hnutí v 19. a 20. století. Hlavní část se pak bude zabývat životní cestou středoškolské profesorky Dr. Kláry Červenkové (1873-1945), jejím studiem na gymnáziu "Minerva", na Univerzitě Karlově a Škole vysokých studií pedagogických v Praze. Dále práce pojednává o jejím pedagogickém působení jako středoškolské profesorky s odkazem na problematiku laické morálky. Zmiňována bude Klářina angažovanost v činnostech ženských spolků a v politických uskupeních - Výboru pro volební právo žen a Ženské národní radě. Kromě toho bude přiblížen i Klářin vztah s dalšími aktivistkami emancipačního hnutí. Představena bude také její účast ve Výboru pro pomoc demokratickému Španělsku, odmítavý postoj vůči nacistickému režimu a s tím spojený osudný pobyt v koncentračním táboře Ravensbrück.
PhDr. Klára Červenková and her contribution to women in the first half of the 20th century
Keywords: Klára Červenková; ženská emancipace; Československo; Minerva; volební právo; laická morálka; Ravensbrück; učitelka; Klára Červenková; female emancipation; Czechoslovakia; Minerva; suffrage; lay morality; Ravensbrück; teacher