Ošetřovatelská péče na standardní covidové jednotce z pohledu pacienta - Blažková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce popisuje ošetřovatelskou péči na standardní covidové jednotce z pohledu pacienta. S ohledem na téma práce byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Jak vnímají ošetřovatelskou péči pacienti na standardním covidové jednotce? 2. Jaké potřeby popisují pacienti, kteří byli hospitalizování na standardní covidové jednotce? 3. Jaké informace pacienti postrádají od sester v souvislosti s onemocněním Covid-19 během hospitalizace na standardní covidové jednotce? V teoretické části se zabýváme onemocněním Covid-19, popisem ošetřovatelské péče na standardní covidové jednotce, zjišťováním změn v potřebách pacientů na tomto oddělení a informovanosti pacientů o onemocnění Covid-19. Praktická část přednáší výzkum z covidových jednotek z nemocnic okresního nebo krajského typu. Pro výzkumnou část byla vybrána kvalitativní metoda formou polostrukturovaných rozhovorů, při kterých byli dotazováni pacienti po prodělaném onemocnění Covid-19. Získaná data byla zpracována metodou otevřeného kódování technikou "tužka-papír". Výsledky jsou rozděleny do 3 kategorií. První kategorie se zabývá zmapováním ošetřovatelské péče z pohledu pacienta. Mapuje režim na covidové jednotce, ošetřovatelské intervence a také hodnocení pobytu pacientem. Druhá kategorie popisuje uspokojování potřeb pacientů. Nastiňuje pohled na pacientovo prožívání nutnosti být v izolaci a na potřeby popsané pacienty během hospitalizace. Třetí kategorie mapuje informovanost pacientů o onemocnění a poskytuje pohled na informace, které v souvislosti s tímto onemocněním postrádali. Na základě získaných informací je možné zjistit, jak probíhá ošetřovatelská péče u pacientů na covidových jednotkách, ale také kde jsou mezery a prostor pro zlepšení. Výsledky je možné aplikovat do praxe za účelem zkvalitnění péče či mohou sloužit jako zdroj informací pro studenty ošetřovatelství.
Nursing Care at a Standard Covid Unit from the Point of View of the Patient
Keywords: Ošetřovatelská péče; Covid-19; covidová jednotka; SARS; potřeba; Nursing Care; Covid-19; covid unit; SARS; need