Porovnávání klíčivosti a přežívání semenáčků v mikrostanovištích pastvin - Vacková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Byla sledována úspešnost přežívání semenáčků v mikrostanovištích pastvin. Klíčivost semen tří vybraných druhů Trifolium pratense, Achillea millefolium a Carlina acaulis byla sledována v různých typech narušení na pastvině konkrétně v krtinách, mraveništích, narušení od prasat a umělých gapech. Zároveň byly sledovány i faktory prostředí ovlivňující přežívání semenáčků. Pozorovaná mikrostanoviště se v půdních podmínkách významně lišila a nejlépe se dařilo semenáčkům druhu Trifolium pratense v narušení od prasat.
Comparison of germination and survival of seedlings in microhabitats of pasture
Keywords: přežívání semenáčků; klíčivost; mikrostanoviště; pastviny; narušení od prasat; mraveniště; krtiny; umělé gapy; survival of seedlings; germination; microsites; pastures; wild boar disturbances; anthills; molehills; artificial gaps