Alternativní pedagogika a její principy využitelné v pedagogice volného času - Kovářová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá alternativní pedagogikou a jejími principy, které je možno uplatnit v oblasti pedagogiky volného času. Z oblasti alternativní pedagogiky je zaměřená na dva u nás největší alternativní pedagogické systémy, a to na pedagogiku Marie Montessori a waldorfskou pedagogiku. V obecné rovině představuje zakladatele a vznik obou směrů s jejich stručnou charakteristikou nutnou pro uvedení do tématu. Hlavním zaměřením práce jsou základní principy obou směrů, které lze využít jako základ pro pedagogickou práci v oblasti pedagogiky volného času, zejména výchovy mimo vyučování. V pohledu těchto principů zároveň zdůrazňuje význam vztahu mezi pedagogem a dítětem se zdůrazněním úcty a respektu k osobnosti dítěte.
Alternative Methods of Pedagogic and their Usage in Free Time Education
Keywords: Alternativní pedagogika; pedagogika Marie Montessori; waldorfská pedagogika; princip; pedagogika volného času; výchova mimo vyučování.; Alternative pedagogy; Marie Montessori pedagogy; Waldorf pedagogy; free-time pedagogy; upbringing outside education.