Problematika šikany na základní škole - Holoubková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku agresivity a šikany mezi dětmi na druhém stupni základních škol a její prevence v Plzeňském kraji. Dále se zabývá i pohledem učitelů a jejich informovanosti v tématu šikany. V teoretické části se budu zabývat rozborem základních pojmů tohoto tématu. Pozornost zaměřím na osobu agresora a oběti šikanování, spolupráci školy a rodičů, autoritu učitele nebo třídní a školní klima. Zvláštní kapitolu věnuji popisu systému prevence proti šikaně. V praktické části se pomocí dotazníkového šetření pokusím zjistit, jak a jakou formou jsou žáci o šikaně informováni. Tyto výsledky porovnám s teoretickými poznatky.
Dilemma of chicane at the basic school
Keywords: šikana; sociálně patologické jevy; prevence; agresivní chování; oběť; agresor; chicane; socialy pathological phenomene; prevention; aggressive behavior; victim; aggressor