Problematické situace v rodině a náhradní rodinná péče - Samohejlová, Klára (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce si za hlavní cíl klade uspořádání srozumitelného přehledu, co se týče tématu rodiny, funkcí, znaků a typů rodiny, včetně specifických poruch. Dále poskytuje vhled do jisté metodiky práce s touto konkrétní cílovou skupinou a nabídne porovnání se systémem podpory rodin v jiných zemích, kde může tento systém fungovat odlišně od toho našeho. Věnovala jsem se jistému etickému hledisku kde se věnuji tomu, jak může pracovník rozeznat různá možná řešení etických dilemat a jak se v těchto případech rozhodovat. Poté jsem se v mé práci věnovala zmapování současné situace náhradní rodinné péče, kde zjišťuji, jaká jsou pravidla pro náhradní rodinnou péči a jestli se za určitá léta tato forma péče vyvinula. V poslední kapitole jsem doplnila teoretické poznatky kazuistikami z praxe za účelem "dokreslení" tématu.
Problematic situations in the family and foster care
Keywords: rodina; podpora rodiny; sociální práce; náhradní rodinná péče; pěstounská péče; spolupráce; family; family support; social work; foster care; cooperation