Telč v 17. století - Mareček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Za téma své bakalářské práce jsem si vybral historii města Telče v 17. století. Tuto dějinnou epochu jsem si vybral hlavně z toho důvodu, protože jí v dosavadním výzkumu dějin Telče bylo věnováno méně pozornosti. Nejprve zhodnotím práce, které byly k Telči dosud napsány. Pokusím se zhodnotit, jak je jejich autoři pojali, které dějinné období města považovali za dobu největšího rozkvětu a jejich pohled na město v 17. věku. Následně Telč zařadím do městské sítě v raném novověku a porovnám její velikost nejen s městy a městečky telčského panství, ale rovněž i s velikostí městského osídlení v Čechách a na Moravě. Následně představím jednotlivé členy z rodu Slavatů a jejich vztah k městu. Po nich se zaměřím na dopady třicetileté války na město a situaci po ní. V závěrečné kapitole na základě dochovaných pramenů zrekonstruuji podobu městské správy, její fungování a vztah k zámecké vrchnosti.
Telč in seventeenth century
Keywords: Telč; městská správa; městská rada; 17. století; město; panství; rod Slavatů; třicetiletá válka; městská síť; raný novověk; poddanská města; královská města; urbář; městské účty; Telč; town administration; town council; the 17th century; town; county; Slavata family; the Thirty Years War; urban network; early modern times; subject towns; royal towns; urbary; municipal accounts