Sociální role u HIV pozitivních příslušníků kmene Tswana v Severo-západní provincii Jihoafrické republiky. - Dobrovolná, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Jižní Afrika získala svoji demokracii relativně nedávno. Je to země, která vzešla z historie sociálních nepokojů, rasové a genderové diskriminace spojené s nerovnoměrným rozdělením zdrojů, které mělo vliv na většinu populace. To se odrazilo také v šíření různých nemocí v populaci. Nemoci, které bývají spojené s chudobou, včetně HIV a AIDS, tuberkulózy a malárie, ovlivňují zejména ty části společnosti, které byly v dějinách Jižní Afriky znevýhodněny. (15) V roce 2006 žilo na celém světě 39,5 miliónů lidí s HIV/AIDS, z toho více než 63,5% v Subsaharské Africe. V Jihoafrické republice (JAR) dosáhl počet osob nakažených virem HIV v roce 2005 5,54 miliónů. Prevalence HIV/AIDS v JAR se liší v jednotlivých provinciích v závislosti na socioekonomickém prostředí - nižší je na venkově, vyšší v urbanizovaných částech provincií. (24) North West Province (Severozápadní provincie, NWP) je jedna z devíti provincií JAR. V roce 2003 byla prevalence HIV/AIDS v NWP 29,9% (23). Podle zprávy South African Health Review 2006 (23) v roce 2005 zaznamenala právě North West Province největší nárůst prevalence u těhotných žen, kdy z 26,7% v předešlém roce vzrostla na 31.8%. Doposud bylo věnována hlavní pozornost sekundárním prvkům epidemie HIV/AIDS, zejména způsobu zprostředkování léků a stanovení jejich ceny, o mnoho méně pozornosti však bylo věnováno stejně důležitým tématům týkajících se poptávky a doručení léčby, péče a podpůrných služeb samotným pacientům. (23) Möller a Petr (41) ve svém výzkumu na téma ''Kvalita života podmíněná zdravím, HRQOL, u příslušníků kmene Tswana v Severozápadní provincii, JAR'' jasně prokazují, že kvalita života osob s HIV/AIDS je nižší než u ostatního obyvatelstva. Ve výzkumné části této práce byla posouzena Kvalita života podmíněná zdravím (HRQOL) za pomoci dotazníku SF-36 u 8 příslušníků kmene Tswana - členů podpůrné skupiny Sivukile působících jako komunitní zdravotničtí pracovníci (CHW) v městě Potchefstroom, NWP, JAR. Vyhodnocením skóre v doménách Fyzické omezení rolí a Emoční omezení rolí HRQOL, které odpovídají oblasti Rolové funkce v Royové adaptačním modelu, bylo zhodnoceno, zda jsou sociální role respondentů naplňovány do stejné míry jako u ostatní populace a zda došlo ke zlepšení kvality života oproti výsledkům Möllera a Petra z roku 2003 (41). Dílčím cílem této práce bylo pomocí sekundární analýzy dat posoudit vývoj péče zvyšující kvalitu života osob s HIV/AIDS od roku 2003 do roku 2007. Konkrétně tato část výzkumu byla zaměřena na podpůrné skupiny, Dobrovolné poradenství a testování (VCT), Domácí komunitní péči (HCBC) a antiretrovirou terapii (ART).
The social roles of HIV positive Tswanas in North West province, Republic of South Africa.
Keywords: HIV/AIDS {--} kvalita života{--} sociální role {--} Jihoafrická republika; HIV/AIDS - quality of life - social roles - the Republic of South Africa