Výpadek elektrického proudu a jeho následky v Jihočeském kraji - Smejkal, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá následky, které vznikají při výpadku elektrické energie. Jako oblast dopadů je zvolen Jihočeský kraj. Teoretická část práce pak popisuje kritickou infrastrukturu, jejíž součástí elektrická energie je, seznamuje čtenáře s elektrizační soustavou České republiky, a také s tím co je, a co se považuje za výpadek elektrické energie. Výzkum je veden ve dvou rovinách. Nejdříve jsou pečlivě zpracovány rešerše vybraných výpadků elektrické energie ve světě a následně jsou zkoumány dopady, které by blackout vyvolal v Jihočeském kraji, a to pomocí řízeného rozhovoru, který je veden s několika odborníky. Takto získané výsledky jsou analyzovány a jsou popsány dopady, které by případný blackout v Jihočeském kraji vyvolal. Hlavní cíl práce byl ?Popis výpadku elektrického proudu v Jihočeském kraji.? Tento cíl se podařilo splnit a výpadek elektrického proudu v Jihočeském kraji byl popsán. Práce měla dvě hypotézy. První hypotéza zněla ?Výpadek elektrického proudu má zásadní vliv na obyvatelstvo? a tato hypotéza byla mým výzkumem zcela potvrzena. Druhá hypotéza mé práce zněla ?Elektrická energie je strategickým prvkem kritické infrastruktury v Jihočeském kraji? a i druhá hypotéza byla, na základě výsledků, potvrzena.
The impact of blackout on South Bohemia region
Keywords: blackout; elektrická energie; kritická infrastruktura; následky dopadů výpadku elektrické energie; výpadek elektrické energie; blackout; electrical energy; critical infrastructure; consequential impacts of blackouts; cut off power