Management život ohrožujícího krvácení v přednemocniční neodkladné péči - Pfeffer, František (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je vypracována na téma "Management život ohrožujícího krvácení v přednemocniční neodkladné péči". Skládá se ze dvou částí - teoretické a praktické. Cílem první části je seznámit čtenáře s problematikou managementu život ohrožujícího krvácení a vymezit jakýsi teoretický rámec nutný k pochopení tohoto tématu. Nejprve jsou uvedeny informace o anatomii kardiovaskulárního systému, například co je to krev, jakým způsobem je rozváděna do celého těla. Následně je vysvětleno, co je to krvácení, jaké jsou důvody jeho vzniku, následky a jak lidské tělo reaguje, aby tento patologický stav zvrátilo. V neposlední řadě je uvedena definice život ohrožujícího krvácení a současné doporučené postupy, nefarmakologické a farmakologické prostředky, kterých se užívá v přednemocniční neodkladné péči při tomto závažném stavu. V praktické části jsou uvedeny informace získané pomocí polostrukturovaných rozhovorů se šesti zdravotnickými záchranáři. Ty byly nejprve analyzovány a následně rozděleny do 11 kategorií s cíli - 1. Zjistit, jaké diagnosticko-terapeutické možnosti a znalosti v oblasti život ohrožujícího krvácení mají zdravotničtí záchranáři pracující u pozemní a letecké záchranné služby v Jihočeském a Plzeňském kraji. 2. Porovnat získané poznatky mezi uvedenými kraji. Věříme, že se stanovené cíle podařilo naplnit a je díky tomu možné nahlédnout do současných postupů, které zdravotničtí záchranáři každodenně v přednemocniční neodkladné péči uplatňují, setkají-li se s pacientem s život ohrožujícím krvácením.
Management of Life-Threatening Bleeding in Pre-hospital Emergency Care
Keywords: život ohrožující krvácení; zástava krvácení; hypovolemický šok; tekutinová resuscitace; Noradrenalin; cABCDE postup; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická záchranná služba; Life-threatening Bleeding; Haemorrhage Arrest; Hypovolemic Shock; Fluid Resuscitation Noradrenaline; cABCDE Procedure; Pre-hospital Emergency Care; Medical Rescue Service