Historie házené, basketbalu a volejbalu na Táborsku\\ - Hojdarová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Úkolem mé bakalářské práce je zpracovat historii házené, basketbalu a volejbalu na Táborsku od počátků až do současnosti, přesněji do roku 2008. Házená se zde prvně objevuje po roce 1920 a stává se rychle oblíbeným kolektivním sportem. Za nejvýznamnější klub táborského regionu je považován Spartak MAS Sezimovo Ústí. Vznik basketbalu na Táborsku zaznamenáváme krátce po II. světové válce a dodnes je považován za jednu z hlavních kolektivních her našeho regionu. Vrchol nastává až se vznikem basketbalového klubu BK Tábor, kdy se družstva začínají probojovávat do ligových soutěží. Volejbal je z těchto kolektivních sportů v táborském regionu nejméně zastoupen. Za začátek lze považovat založení VTJ Tábor v roce 1958. Protože v táborském regionu není dostatek kvalitního sportovního zázemí, nejsou tato sportovní odvětví na vrcholové úrovni.
The History of handball, basketball and volleyball in Tábor \\
Keywords: házená; basketbal; volejbal; soutěže; funkcionáři; handball; basketball; volleyball; competitions; functionaries