Podniková kultura a její role v řízení lidských zdrojů. - Zrůstová, Marika (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této diplomové práce bylo porovnání tří podniků z hlediska podnikové kultury. Pro výzkum a poznání kultury jednotlivých podniků byl použit všeobecný dotazník, volné rozhovory a vlastní pozorování. Ze získaných výsledků vyplynulo, že v každém z podniků je podniková kultura na jiné úrovni. Podniková kultura stavebního podniku se již přiblížila podnikové kultuře ve znalostní společnosti, vertikální i horizontální komunikace v podniku je na velmi dobré úrovni. V zemědělském podniku se teprve snaží podnikovou kulturu využívat a chápat lidský potenciál jako nejdůležitější kapitál podniku. Objevuje se snaha o vytvoření silné a zdravé podnikové kultury. U prvního podniku, z oboru pohřebnictví, vidíme výrazný mocenský odstup, který brzdí optimální vývoj podnikové kultury. Vedení podniku zadává a kontroluje úkoly a zaměstnanci je mají pouze plnit. Pro další rozvoj a posílení podnikové kultury lze podnikům doporučit manažerské školení pro pochopení smyslu podnikové kultury, efektivnější využití lidských zdrojů, zlepšení komunikace a informovanosti v podniku a zprůhlednění systému odměňování.
Corporate culture and its role in management of Human resources.
Keywords: Podniková kultura; Řízení lidských zdrojů; Lidský potenciál; Corporate culture; Human ressource management; Manpower