Prevence nedrogových závislostí - Pelechová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Nedrogové závislosti jsou součástí každého z nás nevyjímaje děti a mladistvé. Je důležité si uvědomit, že nedrogové závislosti nás ovlivňují a jsou i přes svoji vážnost podceňovány. Jedná se o závažný sociálně patologický jev současnosti. V této bakalářské práci jsem se zabývala především prevencí a současným stavem společensky nežádoucího chování, které je v dnešní společnosti velice rozšířené. Tedy patologickým hráčstvím/gamblerstvím, závislostí na mobilním telefonu, virtuálními závislostmi, poruchami příjmu potravy a závislostí na sektě. Cílem výzkumu bylo zmapovat zastoupení jednotlivých jevů rizikového chování v rámci primární prevence ve školách a školských zařízeních a zhodnotit efektivitu aplikované prevence v oblasti nedrogových závislostí. Cíl práce byl naplněn. Výzkumem jsem došla k závěru, že hypotéza 1: Problematika virtuálních závislostí je nedostatečně zastoupena v primární prevenci oproti prevenci drogových závislostí, se potvrdila. Hypotéza 2: Primární prevence nedrogových závislostí je ve školách a školských zařízeních neefektivní, se potvrdila. V teoretické části jsem se v úvodu zabývala několika základními pojmy, následně jsem charakterizovala jednotlivé nedrogové závislosti. Závěr teoretické části jsem věnovala prevenci, především primární a systému organizace a řízení primární prevence sociálně patologických jevů u žáků. Ke zpracování praktické části jsem využila kvantitativní výzkum, ke sběru dat jsem použila techniku dotazníku. Dotazníkové šetření jsem prováděla ve 2.ročnících gymnázia, střední školy a středního odborného učiliště v Českých Budějovicích. Výběrový soubor tvořilo 73 respondentů. V praktické části se zabývám především rozborem zkušeností respondentů se společensky nežádoucím chováním a včasnosti primární prevence na školách k jednotlivým druhům společensky nežádoucího chování.
Prevention of non-drug addictions
Keywords: Nedrogová závislost; prevence; rizikové chování; závislost; Non-drug addiction; prevention; risk behaviour; addiction