Zjišťování a ověřování posturálních vad na vybraných školách v Českých Budějovicích\\ - Doleželová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2006)
V této práci se zabývám zdravotní tělesnou výchovou. Zaměřuji se na zjišťování a ověřování posturálních vad na vybraných školách v Českých Budějovicích. V dnešní době se stále více vyskytují různé posturální vady u dětí i dospělých, proto jsme v naší práci zmínily všechny potřebné faktory, které ovlivňují vznik posturálních vad. I přesto, že už bylo napsáno spousty odborné literatury, snažily jsme se naši práci napsat, co nejefektivněji. Jsou zde popsány testy na hodnocení držení těla, zjišťování zkrácených a ochablých svalů, které jsme použily při zjišťování posturálních vad.\\
Determination and verification postural defects on choice schools in České Budějovice\\
Keywords: Zdravotní tělesná výchova; posturální vady; svalová dysbalance; držení těla; hodnocení; testování.\\; Health physical training; postural defects; muscular imbalance; posture; classification; testing.\\