Proměny řeky Vltavy (soubor kreseb a grafik) - Vildtová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je přiblížením řeky Vltavy se zaměřením na její proměnu. Teoretická část se zabývá krajinou staré a nové řeky a řeší otázky významu zatápění, které zaznamenala ve 20. století. Sleduji její tok od pramene na Šumavě až po soutok s Labem, seznamuji s historií, významnými památkami a krajinou kolem ní. Zmiňuji také význam kresby v minulých stoletích a v dnešní době. Cílem praktické části bylo vyjádření melancholické nálady krajiny. Výtvarné ztvárnění jsem prováděla podle mého pohledu na krajinu a vlastních pocitů. Věnuji se kresbě a tvorbě grafických listů. Nechybí zde ani popis technik, kterými jsem se zabývala a obrazová příloha výsledných děl.
The Vltava river and its changes (collection of drawings and graphics)