Studie siamských dvojčat morčete domácího - Navrátil, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce popisuje ojedinělý případ narozeného siamského mláděte morčete. Spojená dvojčata jsou vždy velmi ojedinělá a u morčat je popsáno jen několik předchozích případů. Hlavní podstatou této studie jsou siamská dvojčata morčete domácího (Cavia aperea f. porcellus), narozena v zájmovém chovu v České republice v roce 2019. Publikace detailně popisuje vnější i vnitřní stavbu těla a typ spojení obou těl a srovnává s případy narozených siamských dvojčat morčat v minulosti. Obecně řeší problematiku reprodukce morčete domácího a anatomii. Porovnává hmotnosti vybraných vnitřních orgánů siamského dvojčete s normálně vyvinutými mláďaty. Z výsledků jsou následně vyvozeny závěry naznačující možnosti příčin a důsledků vzniku neobvyklého případu siamských dvojčat.
The study of domestic guinea pigs siamese twins
Keywords: morčata; morče domácí; siamská dvojčata; reprodukce; malformace; fyzická odchylka; deformace; spojená mláďata; guinea pigs; domestic guinea pigs; Siamese twins; reproduction; malformation; physical abnormality; deformation; conjoined youngs