Význam svépomocných skupin v prevenci relapsu - Drábková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá svépomocnou skupinou Anonymních alkoholiků, a to v souvislosti s doléčováním závislosti po absolvované léčbě. Pro praktickou část své bakalářské práce jsem použila kvantitativní výzkum, metodu dotazování, techniku dotazníku. Z výsledku vyplynulo, že svépomocná skupina poskytuje vzájemnou emocionální podporu a sdílený zkušeností. Členové se ve skupině učí řešit problémy, vytvářejí si zde úzké přátelské vztahy. Lze říci, že svépomocná skupina tvoří součást sociální sítě závislých na alkoholu. Členové berou skupinu jako vhodný doléčovací program, navštěvují setkání pravidelně, na schůzky přicházejí s pozitivními emocemi a o svých problémech hovoří. Členové svépomocné skupiny využívají programu 12 kroků a v práci jsem zjišťovala,zda jim tento model pomáhá v abstinenci. Z výsledků vyplynulo, že i přes užívání tohoto model dochází k porušení abstinence, tedy relapsu. Výsledky bakalářské práce mohou sloužit pro rozšíření povědomí o svépomocných skupinách v laické veřejnosti. Odborníci z práce mohou čerpat nové poznatky a nadále odkazovat na svépomocné skupiny jako na vhodný doléčovací prostředek.
The Importance of Self-Help Groups in Relapse Prevention
Keywords: Program 12 kroků; svépomocná skupina; relaps; Program 12 steps; Self-help group; relapse