Potřeby rodin pečujících o osoby s mentálním postižením - Pechoušková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá potřebami rodin pečujících o osobu s mentálním postižením. Cílem práce bylo zmapovat, zda a do jaké míry jsou uspokojovány potřeby rodin pečujících o osoby s mentálním postižením v kontextu sociálního fungování. Pečujícími rodinami byli myšleni rodiče, sourozenci, případně jiní příbuzní žijící v jedné domácnosti a podílející se na péči o osobu s mentálním postižením. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu mentální postižení a charakteristiku rodiny s dítětem s mentálním postižením. Velká míra pozornosti byla věnována problematice lidských potřeb a možnostem podpory osob s mentálním postižením. Pro výzkum byla použita kvalitativní výzkumná strategie s použitím metody dotazování a techniky polostandardizovaného rozhovoru. Data byla analyzována metodou vytváření trsů. Výběrový soubor tvořilo sedm rodin, které pečují o osobu s mentálním postižením, vybraných na základě dostupnosti. Pro zmapování výše zmíněné problematiky byla položena výzkumná otázka: Jaké jsou potřeby rodin pečujících o osoby s mentálním postižením v kontextu sociálního fungování? Z výsledků výzkumu vyplynulo, že nejméně jsou uspokojeny potřeby informovanosti, uznání, bezpečí, a potřeba vyjadřovat se a být vyslechnut. Další rezervy v saturaci svých potřeb rodiny shledávají v potřebě ekonomického zabezpečení a potřebě seberealizace. I přesto, že se tato problematika v posledních letech dočkala určité pozornosti a podmínky rodin, které pečují o osobu s mentálním postižením, se zlepšují, je vhodné další zkoumání této problematiky. Práce přibližuje problémy, se kterými se rodiny nejčastěji setkávají, pojmenovává jejich potřeby a zjišťuje míru jejich saturace. Práce může být použita jako podklad pro další zkoumání a výsledky mohou využít ve své práci organizace a instituce zabývající se touto cílovou skupinou.
The Needs of Families Caring for Persons with Mental Disabilities
Keywords: Mentální postižení - sociální fungování - rodina potřeby Masolowova pyramida potřeb; Mental disabilities - social functioning needs - family Maslow's hierarchy of needs