Hodnocení dodavatelů v systému managementu kvality ve vybraném podniku - Martínek, Otto (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je zaměřena na koncepci kvality, konkrétně na sytém hodnocení dodavatelů ve vybraném podniku, jeho analýzu, zhodnocení a na základě těchto zjištění stanovení návrhů na zlepšení současného hodnotícího systému. V první části práce byla na základě odborné literatury a specializovaných internetových článků vymezena teoretická základna tématu. Konkrétně definování koncepcí kvality, základních přínosů managementu kvality, ekonomických důsledků jejího zavedení atd. Je zde zdůrazněna důležitost a smysl efektivního systému hodnocení dodavatelů a jejich výběru, zvláště pro výrobní podnik. V praktické části je nejprve charakterizován vybraný podnik, ve kterém zkoumání systému hodnocení dodavatelů proběhlo. Dále je zde popsán jeho systém uplatňování kvality, zaměstnanci, kteří se na kvalitě podílejí a ekonomická stránka udržování kvality. Hlavní oblastí této části je analýza současného systému hodnocení a výběru dodavatelů v podniku. Na závěr druhé části práce jsou stanoveny návrhy na zlepšení, které by systém udělali výkonnějším. Jednotlivá doporučení jsou pro systém kvality obecně, pro systém hodnocení dodavatele před jeho výběrem i pro průběžné hodnocení dodavatelů. Tyto návrhy jsou v závěru podrobně popsány.
Evaluation of suppliers in quality management system in the chosen enterprise
Keywords: kvalita; dodavatel; systém hodnocení; ISO normy; výběr dodavatele; quality; supplier; evaluation system; ISO standards; supplier selection