Cykloturistika a její význam pro rozvoj cestovního ruchu v regionu - Francová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo zanalyzovat současný stav cykloturistiky na Klatovsku, jaké se zde nacházejí cyklotrasy, v jakém jsou stavu apod. Od návštěvníků zjistit potřebné informace, které by pomohly ke zkvalitnění infrastruktury pro cestovní ruch. Na základě těchto dat byla navržena opatření. Východiskem pro práci bylo nejprve definování cestovního ruchu, cykloturistiky, základních pojmů, poté vymezení zkoumaného regionu, analýza složek primární a sekundární nabídky. Bylo provedeno dotazníkové šetření a navrženy další možnosti, jak rozvíjet cestovní ruch v regionu. Byla navržena větší propagace kraje a s tím spojené informační boxy, aktualizace značení a budování cyklotras, rozvíjet doprovodné služby, které souvisí s cykloturistikou, a zapojení se do projektu Cyklisté vítáni. Budou-li se realizovat některé návrhy, povede to v budoucnu k rozšíření nabídky, přilákání více turistů do regionu a zkvalitnění služeb souvisejících s cykloturistikou.
Cycling tourism and its importance to the development of tourism in the region
Keywords: Klatovy; cestovní ruch; cykloturistika; kolo; služby; Klatovy region; tourism; cycling; bicycle; services