Výživa jalovic do 7. měsíce březosti - Fic, Josef (Jihočeská univerzita, 2017)
Odchov jalovic představuje jednu z nejdůležitějších aktivit, vykonávaných v rámci provozu farmy mléčného skotu. K hlavním společným principům chovatelské a veterinární péče, umožňujících při něm dosáhnout úspěšného výsledku, patří zabezpečení pečlivé, trvalé a systematické pozornosti odchovu (optimálnímu růstu) jalovic v době od jejich narození až do období počátku jejich druhé laktace vycházející z přijatého programu jejich chovu, představující garanci jejich plnohodnotného vývoje v obdobích. Cílem této práce bylo zpracování literární studie zabývající se výživou a krmením jalovic do 7. měsíce březosti. V literárním přehledu je zpracována v ZD Staré Hobzí výživa jalovic do 7. měsíce březosti, složení krmné dávky, zastoupení jednotlivých komponentů a jejich živinové složení. V závěru jsou navržena možná řešení, která by vedla ke zlepšení živinového složení krmné dávky a zdravotního stavu jalovic.
Heifers nutrition to the 7th month of pregnancy
Keywords: jalovice; výživa; holštýnský skot; krmná dávka; heifer; nutrition; Holstein cattle; ration