Senioři v rezidenčních zařízeních v České republice a v Rakousku - Křižková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou života seniorů v domovech pro seniory v České republice a ve spolkové republice Solnohradsko v Rakousku. Práce se skládá z teoretické a z praktické části. V teoretické části jsou popsány pojmy stáří, stárnutí, změny ve stáří a problematika adaptace na stáří, aktivita, aktivizace, volný čas. Dále je zmíněna skladba aktivit seniorů, naplňování jejich potřeb a nabídka aktivizačních činností. Dále je představena legislativa obou zemí. Praktická část je zaměřena na výzkumné šetření ve dvou konkrétních zařízeních. Výzkumné šetření probíhalo metodou vícečetné případové studie, kde cílem bylo zjistit, jak jsou senioři spokojeni s životem v domově, s přístupem personálu a jak vnímají nabídku aktivizačních činností. Cílem bakalářské práce je nastínit styl práce se seniory v obou zemích
Senior citizens in residential institutions in the Czech Republik and Austria
Keywords: Stárnutí; stáří; senior; dům pro seniory; aktivizace; aktivita; potřeby ve stáří.; Ssenior; residential institution; activation; activation program; seniors aktivation; old age; aging; eldery; ageing process