Mluvní cvičení a dramatické improvizace s dětmi předškolního věku - Dezortová, Simona (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá vyuţitím dramatické výchovy a především dramatických improvizací v mateřských školách s dětmi předškolního věku. V teoretické části jsou popsány nejdůleţitější metody dramatické výchovy, především pak improvizace. Důleţitý je zde také psychický i fyzický vývoj předškoláka a mluvní schopnosti dětí. Dále jsou uvedena praktická cvičení, kterými je moţno u předškolních dětí rozvíjet řeč. V praktické části uvádím své postřehy z návštěvy mateřské školy, především pak to, jakým způsobem je s dětmi pracováno, zda je v mateřské škole pouţívaná dramatická výchova k rozvoji mluvních schopností dětí.
Speaking exercises and dramatic improvisation with preschool-age-children
Keywords: mluvní cvičení; dramatické improvizace; děti předškolního věku; dramatická výchova; volný čas; pedagogika volného času; řeč; hra; role; Speaking exercises; dramatic improvisation; preschool-age-children; dramatic education; free time; free time pedagogy; langure; game; part.