Marketingová komunikace u vybrané nestátní neziskové organizace v oblasti ochrany spotřebitele - Rapačová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Spotřebitelské organizace primárně pomáhají spotřebitelům s řešením spotřebitelských problémů. Tato bakalářská práce se zabývá marketingovou komunikací vybrané neziskové organizace v oblasti ochrany spotřebitele. Cílem je analýza používaných nástrojů marketingové komunikace v neziskové organizaci dTest. Tuto práci tvoří dvě části a to teoretická a praktická. V teoretické části je rozebrána problematika jednotlivých nástrojů marketingové komunikace, neziskových organizací a ochrany spotřebitele v obecné rovině. Praktická část je zaměřena na dosažení stanoveného cíle. Tvoří ji rozbor činnosti dTestu, zhodnocení webových stránek a vlastní výzkum. V této práci byly zvoleny dvě metody výzkumu. První je metoda řízeného hloubkového rozhovoru s vedoucí marketingového oddělení dTestu. Druhá metoda je dotazníkové šetření orientované na povědomí spotřebitelů o dTestu a jejich názor na něj. Výstupem je zhodnocení provedené analýzy a návrh řešení na zlepšení.
Marketing Communication at a Chosen Non-governmental Non-profit Organization in the Area of Consumer Protection
Keywords: marketing; marketingová komunikace; nestátní nezisková organizace; ochrana spotřebitele; dTest; výzkum; Marketing; Marketing communication; Non-governmental non-profit organization; Consumer protection; dTest; Research