Zdravotně edukační výchova v nutriční terapii žen po plikaci žaludku ve věku 25 - 40 let - Jirkalová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce je dokumentace vlivu nutričního terapeuta na stravování žen v reprodukčním období věku po plikaci žaludku. V teoretické části je objasněn termín morbidní obezita, jsou vyřčena hlavní diagnostická kritéria pro tento druh obezity, její rizika a v neposlední řadě jsou také vyjmenovány základní druhy vyšetření obézního pacienta. Další blok teoretické části je věnován bariatrické chirurgii, kde se seznámíme s tímto termínem nejen všeobecně, ale také konkrétně s principem plikace žaludku, indikacemi a také kontraindikacemi k tomuto výkonu. Zároveň je zde představeno bariatrické centrum v Praze OB kliniku a.s., která se v ČR jako jediná tímto výkonem zabývá. Poslední sekcí v teoretické části je nutriční terapie, kde jsou vysvětleny energetické potřeby organismu, popsána zdravá výživa a zároveň objasněna podstata léčby obezity a také to nejdůležitější, a to stravování pacientů po plikaci žaludku. Praktická část je věnována 10 ti náhodným pacientkám, které splňují kritéria 25 - 40 let, a které podstoupili plikaci žaludku. 5 z nich je vybráno do projektu "Nová šance" a jsou podrobně sledovány a vedeny režimem po plikaci žaludku. Zbylých 5 prochází standardním pooperačním režimem. 5 ti vybraným klientkám se dělá jídelníček od nutričního terapeuta a jsou v pravidelných intervalech zvány na návštěvy, kde se konzultuje stravování, pitný režim a také případné problémy, které vznikají v průběhu léčby. Pomocí tabulek a grafů je zde znázorněn průběh v redukci hmotnosti a zároveň se zde porovnávají změny před a po operaci, zejména v oblasti důležité pro nutričního terapeuta.
Health educational background in the nutritional therapy of women after Gastric Plication in the age of 25 - 40 years
Keywords: Obezita; bariatrická chirurgie; plikace žaludku; nutriční terapie; reprodukční období ženy; Obezita; bariatrická chirurgie; plikace žaludku; nutriční terapie; reprodukční období ženy