Gender v každodenní práci - samospráva a veřejná správa - Jarolímková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Odlišné vnímání mužů a žen si můžeme vidět všude kolem nás, ale už jen málo si uvědomujeme, jak tyto rozdíly a přisuzování rolí může ovlivnit chod celé společnosti. Jedná se o velice kontroverzní téma, u kterého je společnost rozdělena na dva tábory, ale v současné době se mu věnuje stále více pozornosti a proto se domnívám, že nastává čas příznivý pro změnu. Z dostupných zdrojů je patrné, že diskriminace z důvodu pohlaví opravdu existuje. Přestože máme legislativní opatření k odstranění takového chování, stále k jejich obcházení dochází. Ženy nemají stejné podmínky jako muži, nechtějí se spokojit pouze s rolí pečovatelky o rodinu, ale chtějí dosáhnout vlastního úspěchu. A čím výš chtějí na kariérním žebříčku vystoupat, tím větší bariéry jsou nuceny překonat. V teoretické části práce se po nastudování odborné literatury a dalších zdrojů snažím stručně rozebrat, jaký vliv mělo feministické hnutí na snahu o zrovnoprávnění žen a mužů. Jak se jeho vlivem měnilo postavení žen ve společnosti. Pozornost jsem věnovala především genderu, popisu základních pojmů, jak je ve společnosti zobrazován a jaké principy jsou v praxi využívány v této problematice. Seznámila s trhem práce a diskriminací, která zde existuje. Z dostupné literatury jsem zjistila, jaké je postavení žen a mužů na trhu práce a s jakými druhy diskriminace se ženy potýkají. Nastínila jsem, jaká existují legislativní opatření v České republice a Evropské unii. Závěr teoretické části jsem věnovala ženám v politice a ve vedoucích pozicích a bariérám, které jim přístup do těchto sfér omezují. Praktická část mé práce je rozdělena na dvě kapitoly. V první kapitole jsem analyzovala situaci na trhu práce české republiky z pohledu zastoupení žen v politice. Od zastoupení žen na komunální úrovni až po ženy ve Vládě České republiky. V závěru této analýzy jsem vyjádřila svůj názor k problematice rovného zastoupení mužů a žen v politice a kvótám, které by tuto situaci mohly řešit. Druhá kapitola je věnována samotnému výzkumu, ve kterém jsem chtěla zjistit jak je veřejností problematika genderu vnímána, zda se s diskriminací na trhu práce sami setkali a zda jsou podle nich pozitivní opatření správných řešením tohoto problému. Pro získání těchto dat jsem zvolila metodu dotazníkového šetření, díky kterému se mi podařilo získat validní odpovědi od 195 respondentů. Závěrečná část je věnována samotnému zhodnocení výsledků z dotazníkového šetření a doporučením, jak současnou situaci řešit.
Gender in everyday work - self-government and public administration
Keywords: gender; genderové role; diskriminace; trh práce; ženy v politice; feminismus; nerovné zastoupení mužů a žen v politice; gender and gender roles; discrimination; women in politics; feminism; disadvantaged position of women; public administrativ