Bytost země - Rolník, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato teoretická část diplomové práce je nedílnou součástí práce praktické, která nese stejný název- bytost země. Jejím úkolem je přesvědčit čtenáře a diváka, že země funguje na božských principech, jako kterákoliv jiná bytost. Práce uvádí některé vědecké i umělecké přístupy, které tuto myšlenku potvrzují a která je patrná i v objektech s touto prací souvisejících. V závěru se zmiňuji o technice uplatněné při vzniku objektů, která využívá techniky laminování a umělcích s touto technikou experimentujících již v počátku vzniku tohoto polymerního materiálu.
The Being Earth