Analýza jakostních ukazatelů mléka v závislosti na vybraných faktorech - Rozhon, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo vyhodnocení kvality syrového kravského mléka v průběhu roku v závislosti na chovu. Ve dvou zemědělských společnostech, resp. ve třech chovech byly v roce 2015 sledovány celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), rezidua inhibičních látek (RIL), bod mrznutí mléka (BMM), obsah bílkovin a tuku. Limity stanovené Evropskou unií pro CPM (100 tis./ml) byly u všech odebraných vzorků dodrženy. Limity stanovené pro PSB (400 tis./ ml) byly v Chovu I u 25 % vzorků překročeny a průměrná hodnota PSB byla statisticky významně vyšší (p<0,001) než v chovu II a III. Tyto výsledky poukazují na možný výskyt subklinických mastitid, což i z hlediska zpeněžování znamená pro chov významnou ztrátu. RIL nebyla prokázána u žádného vzorku. Zatímco průměrné obsahy bílkovin se ve sledovaných chovech příliš nelišily (3,69; 3,70; 3,67 %), obsah tuku v chovu I (3,84 %) byl statisticky významně nižší (p<0,001) než v chovech II a III (4,18; 4,12 %).
The analysis of selected parameters on milk quality
Keywords: dojnice; bazénové vzorky mléka; hygienická a mikrobiologická kvalita; složení; dairy cows; bulk milk; hygienic and microbiological quality; composition