Romantické prvky viktoriánských románů (sestry Bronteovy) - Wastlová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se nejprve zaměří na literárně-historický kontext viktoriánského románu a vyzdvihne jeho realistické prvky, stručně zmíní význam díla sester Brontëových a poté srovná dvě stěžejní díla těchto autorek, román Charlotte Brontë Jane Eyre (Jana Eyreová) a román Wuthering Heights (Na Větrné hůrce) Emily Brontë. Ve druhém z uvedených děl pak bude práce charakterizovat romantické prvky a posléze podobným způsobem analyzuje román Jane Eyre. Cílem práce bude srovnání romantických a realistických prvků obou uvedených děl.
Romanticism in Victorian Novels (The Bronte Sisters)