Ošetřovatelská péče o kolostomii z pohledu pacientů - Chomová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2015)
Současný stav Tato bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o kolostomii, a to z pohledu pacientů. Teoretická část se věnuje anatomii tlustého střeva a konečníku. Kapitola stomie je věnována vysvětlení tohoto pojmu. Dále jsou v práci kapitoly věnované historii stomií, a také historii ošetřování stomií. Pro ucelení ošetřovatelské péče je vhodné vědět, jak se pečovalo dříve, a jak tato péče vypadá dnes. Neméně důležitou částí je část věnována indikacím založení kolostomie, protože příčina není jen jedna, ale je jich více. Na indikace logicky navazuje nutnost operace. Další kapitola je proto věnování předoperační a pooperační péči, a jsou zde zmiňovány i odlišnosti od "normální" předoperační přípravy. Důsledkem špatné pooperační péče mohou být různé komplikace stomií, v pooperačním období hlavně komplikace časné. Komplikace pozdní jsou spíše způsobeny špatnou péčí v delším časovém odstupu od operace. Proto je nutná správná edukace stomasestrou, které je věnována další z kapitol, a to kapitola stomasestra a úloha stomasestry, ve které je uvedeno, jaké jsou hlavní úkoly stomasestry. Nedílnou součástí péče o kolostomii jsou také stomické pomůcky. Tyto pomůcky se dělí na jednodílný a dvoudílný systém, a také je nutno zmínit různé doplňkové pomůcky. Ve výměně jednodílného a dvoudílného systému jsou samozřejmě mírné rozdíly, které jsou zmíněny v kapitolách výměna jednodílného systému a dvoudílného systému. Důležitou součástí správné péče o kolostomii je i vhodná výživa a pitný režim. Tato kapitola vysvětluje vhodné a nevhodné návyky a potraviny. Poslední kapitolou této práce je kapitola o klubech stomiků, protože právě kluby stomiků mohou být nápomocny pacientovi při sžívání se se stomií. Cíle práce a výzkumné otázky Cíl 1: Zjistit rozdíly v ošetřovatelské péči poskytované stomasestrou a sestrou ze standardního oddělení. Cíl 2: Zjistit, jak pacient zvládá péči o kolostomii po propuštění do domácího ošetřování. 1. výzkumná otázka: Jaké činnosti v oblasti péče o kolostomii provádí stomasestra? 2. výzkumná otázka: Jaké činnosti v oblasti péče o kolostomii provádí sestra ze standardního oddělení? 3. výzkumná otázka: S jakými problémy se potýká pacient při ošetřování kolostomie v domácím prostředí? 4. výzkumná otázka: Jakými znalostmi o ošetřování kolostomie byl pacient vybaven před propuštěním do domácí péče? Výsledky Z rozhovorů vyplynulo, že co se týká role stomasestry, ta spočívá hlavně v edukaci. Znepokojivé je zjištění, že nedostatečná byla edukace před operací. Po operaci se již stomasestra pacientům věnovala dostatečně, učila je veškerou péči o kolostomii, individuálně je zapojovala do péče dle jejich stavu, někteří i chválili její pozitivní přístup. Co se týká informací o výživě a pitném režimu, ty předala stomasestra každému jinak obsáhlé, některým z respondentů vůbec. Informace o komplikacích se jeví jako dostatečné, na základní komplikace stomasestra pacienty upozornila. Sestra ze standardního oddělení nejčastěji prováděla v oblasti péče o kolostomii převaz operační rány, a také se ptala na bolest a podávala analgetika. Co se týká přímé péče o kolostomii, sestra v případě nutnosti měnila sáček, nebo podložku. V odpovědích se respondenti ale často zmiňovali, že nebyla tolik zkušená. Pokud sestra měnila sáček, tak vždy zkontrolovala, zda stomie odvádí, a kolik stolice je v sáčku, a také zkontrolovala a ošetřila okolí stomie a stomii samotnou. Nové dovednosti sestra ze standardního oddělení neučila žádného z respondentů, všechny tuto péči učila stomasestra. Ani jeden z dotazovaných respondentů se zatím nesetkal s žádnými závažnějšími komplikacemi. Všem námi dotazovaným se stává, že jim podtéká sáček, a následně mají podrážděnou pokožku. Respondentům vyššího věku dělá problém vystříhávání otvoru v podložce. Před ukončením hospitalizace dostali všichni respondenti ucelené informace o ošetřování kolostomie, a zároveň je stomasestra zkontrolovala, zda ji provádějí správně. Všichni respondenti také dostali kontakt.
Nursing care for the colostomy from the perspective of patients
Keywords: ošetřovatelská péče; kolostomie; pacient; stomasestra; nursing care; colostomy; patient; stoma nurse