K filmovým realizacím Babičky (adaptace jako intertextuální problém) - Václavová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je nalézt a srovnat rozdíly mezi dvěma filmovými zpracováními Babičky od Boženy Němcové. Rozdíly se budou týkat času, děje, tradic, zvyků, prostředí a zejména situací, které se nacházejí jak v knize, tak také v obou filmech, které jsou od sebe vzdáleny 31 let (1940, 1971). Práce vychází z informací získaných během studia, z osobních zkušeností, četby a zájmu o českou literaturu 19. století, dále z primární literatury a sekundární literatury.
Film realization Babička (adaptation as an intertextual problem)
Keywords: filmové zpracování; Babička; Božena Němcová; film treatment; Babička; Božena Němcová; comparison