William Faulkner as a Short Story Writer of the American South - Švojgrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se v úvodní kapitole bude věnovat charakteristice literatury amerického Jihu, bude se snažit vytyčit její hlavní témata (historie regionu, význam rodiny, život v malé komunitě, náboženský aspekt a vnitřní konflikt jedince s náboženstvím, smysl pro spravedlnost, smysl pro humor a další). V přehledu autorů literatury amerického Jihu se pokusí charakterizovat společné rysy jižanské prózy a stanoví přibližné hranice regionu amerického Jihu s ohledem na "jižanství" uvedených autorů. Jádrem práce bude interpretační analýza povídek Williama Faulknera: A Rose for Emily, Red Leaves, Dry September, That Evening Sun, Mountain Victory a Barn Burning. Na základě analýzy společných rysů povídkové tvorby autora bude práce zkoumat Faulknerův vztah k americkému Jihu a odraz těchto témat v autorově románové tvorbě. Součástí práce bude kapitola věnovaná žánru grotesky a literární kategorii American Gothic.
William Faulkner as a Short Story Writer of the American South
Keywords: William Faulkner; Southern Literature