Prevalence nadváhy a obezity studentů prvních ročníků ZF JU a její možná redukce pomocí intervenčního pohybového programu - Machová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
V této diplomové práci jsem se zabývala prevalencí nadváhy a obezity studentů prvních ročníků ZF JU a její možnou redukcí pomocí 12-týdenního intervenčního pohybového programu. Pomocí hodnot BMI, kaliperace, obvodu pasu a BIA byla zjištěna hodnota prevalence nadváhy a obezity u studentů. Na základě výzkumu, kterého se zúčastnilo 160 studentů, byli vybráni studenti s vyšším podílem tuku (33 probandů do ES a 30 studentů do KS). U experimentální skupiny byl aplikován intervenční pohybový program v období únor 2007 - květen 2007. Program byl zaměřen na redukci aktuální tělesné hmotnosti a na pozitivní ovlivnění psychických a sociálních parametrů. Po ukončení intervenčního pohybového programu byly pomocí statistických metod vyhodnoceny získané výsledky. Vytvořený intervenční program se může stát inspirací a vodítkem pro organizace zabývající se nadváhou či obezitou v oblasti rozvoje zdraví.
The prevalence of the overweight and obesity of students studying the first grades in the ZF JU and the possibilities of the reduction by means of an interventional active plan
Keywords: nadváha; obezita; powerjóga; redukce; prevalence; intervenční pohybový program; overweight; obesity; poweryoga; reduction; prevalence; interventional active plan