Politické a angažované umění - Machová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své diplomové práci se zabývám současným politickým a angažovaným uměním v rámci českého kontextu. Vymezený okruh zkoumání je zaměřen na proměnu politického umění od roku 1918 do současnosti, přičemž stěžejní část a jádro tvoří reflexe pojmu: ''politické a angažované umění'' a proměna politického umění v průběhu posledních deseti let, tzn. od roku 1998 do roku 2008. Práce je rozdělena do osmi kapitol, za jejichž hlavní cíl jsem stanovila nastínit současnou situaci a postavení politického umění v českém prostředí a zodpovědět otázku, zda lze za politické umění považovat tvorbu, která je bezprostředně spojena s politickými tématy a odhalit, proč se autoři brání zařazení do kategorie ''politického umění''.
Political and engage art
Keywords: politické umění; political art