Motivace učitelky MŠ z hlediska motivačních teorií - Dutková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o reflexi a sebereflexi motivace učitelek MŠ. Motivaci z hlediska motivačních technik hodnotí učitelky, vedoucí pracovnice i ředitelky mateřských škol. K porovnávání motivace z hlediska motivačních technik byl použit vlastní dotazník, zaměřený na Maslowovu teorii hierarchie potřeb, McGregorovu teorii XY a Herzbergerovu duální teorii, který pomáhá rozpoznat, zda jsou uspokojovány lidské potřeby. Práce porovnává zjištěné výsledky dotazníku a posuzuje správné použití motivačních technik.
Motivation from kindergarten teache´s point of view
Keywords: motivace; Maslowova teorie hierarchie potřeb; McGregorova teorie X-Y; Herzbergerova duální teorie; motivation; Maslow´s Hierarchy of Needs; McGregor´s Theory X-Y; Herzberg´s Dual Factor Theory