Československo-americké vztahy na prahu studené války - Jasz, Adam (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem předkládané bakalářské práce je analýza československo-amerických diplomatických styků v počáteční fázi studené války, konkrétněji pak v období druhé poloviny 40. let 20. století. Velký důraz je kladen zejména na růst mezinárodního napětí a z toho plynoucího rozdělování světa na dva znepřátelené a protichůdné bloky, což poválečný vývoj vzájemných kontaktů mezi oběma zeměmi ovlivnilo výrazným způsobem. Na stránkách jednotlivých kapitol je ale mimo jiné podrobněji rozebrána i činnost amerického velvyslance Laurence A. Steinhardta, který byl po druhé světové válce hlavním reprezentantem zájmů Spojených států na československém území. Budoucí rozvoj vztahů mezi Prahou a Washingtonem tak z velké části závisel i na jeho osobě a jeho diplomatických schopnostech.
Czechoslovak-American diplomatic relations in the initial phase of the Cold War
Keywords: Československo 1945-1948; Spojené státy 1945-1948; studená válka 1945-1989; zahraniční politika; diplomacie; Czechoslovakia 1945-1948; United States 1945-1948; Cold War 1945-1989; Foreign Policy; Diplomacy