Robinson Crusoe a jeho odraz v dětské a světové literatuře - Rybáříková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Náplní této bakalářské práce je stručné zhodnocení odrazu díla Daniela Defoe The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner (1719) ve světové a dětské literatuře. Práce se zaměří na stručný popis myšlenkových směrů, které se v tomto románu projevují, což je osvícenství, protestantismus, kapitalismus a kolonialismus. Dále se zaměří na rozbor vybraných děl světové a dětské literatury, které byly Defoeovým dílem ovlivněny. Bude si všímat podobností s Defoeovým románem, ale i tím, čím se porovnávaná díla liší.
Defoes's Robinson Crusoe and its Reflection in Literature in General and in Children's Literature