Zdravotní a psychosociální dopad vertebrogenních onemocnění na zdravotnický personál - Beránková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci jsou popsány poznatky o pohybovém systému z anatomie a fyziologie. Je zde popsána etiologie, klasifikace, diagnostika a druhy vertebrogenních onemocnění. Dále se práce zabývá možnostmi léčby, zaměřuje se na nevýhody operačního řešení výhřezu ploténky, konzervativní léčbu a prevenci vertebrogenních onemocnění. Další důležitou částí je sociální problematika vetrebrogenních onemocnění u pracovníků ve zdravotnictví, jsou zde popsány příčiny pracovní neschopnosti a fluktuace u zdravotnických pracovníků. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaká konkrétní profese ve sledovaném souboru zdravotnických pracovníků je nejvíce ohrožena vertebrogenním onemocněním. Zjistit, zda zdravotničtí pracovníci zvažují výběr nové profese na základě vertebrogenního onemocnění a dále zjistit míru informovanosti zdravotnických pracovníků o těchto onemocněních. Informace potřebné pro zpracování diplomové práce byly získány prostřednictvím studia odborných materiálů, technikou dotazníku a metodou dotazování. Výzkum byl prováděn metodou kvantitativního výzkumu a to anonymním dotazníkem. Výzkumný soubor pro dotazníkové šetření tvořili zdravotničtí pracovníci, kteří byli dle profese rozděleni na 4 skupiny. Zjistili jsme, že ve sledovaném souboru jsou vertebrogenním onemocněním ohroženy všechny uvedené profesní skupiny zdravotnických pracovníků a nejvíce sálové sestry. Především ve zdravotnictví je důležité využívat aktivně a prakticky všechny prostředky k zajištění vhodné pracovní polohy, jako je komplexní uplatnění ergonomických požadavků. Výzkumem bylo zjištěno, že na fluktuaci zdravotnických pracovníků se nejvíce podílí důvody ekonomické. Management našich zdravotnických zařízení by měl s touto problematikou lépe pracovat za pomoci nástrojů personálního řízení jako je vytváření podnikové kultury a komunikace. Dále bylo zjištěno, že většina zdravotnických pracovníků má nedostatek kvalitních informací a řeší vertebrogenní onemocnění farmakologicky. Je důležité na tyto omyly v léčbě upozorňovat a snažit se kvalitně informovat odbornou veřejnost o všech možnostech léčby.
Healt and psychosocial impact vertebral diseases for medical staff
Keywords: pohybový systém; vertebrogenní onemocnění; zdravotničtí pracovníci; léčba; prevence; kinetic system; vertebrogenous diseases; medical suffer; treatment; prevention