Přínos volnočasových aktivit na psychický stav a kvalitu života hospitalizovaného dítěte - Broumová, Zulika (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá vlivem volnočasových aktivit na psychický stav a kvalitu života hospitalizovaného dítěte. V teoretické části je představen historický vývoj pohledu na nemoc, hospitalizaci a volný čas, dále se teoretická část zabývá pojmem kvalita života se zaměřením na kvalitu života hospitalizovaného. Praktická část obsahuje kvalitativně laděný výzkum zaměřený na význam volnočasových aktivit u hospitalizovaných dětí, nabídky volného času a jeho vlivu na psychický stav a kvalitu života hospitalizovaného dítěte. Analýzou rozhovorů s rodiči hospitalizovaných dětí hledá odpověď na výzkumné otázky: do jaké míry jsou volnočasové aktivity na lůžkových odděleních zajišťovány a zda a nakolik jsou přínosné pro hospitalizované dítě, kvalitu jeho života, jeho psychický stav.
Positive Influence of Leisure Acitivites on Psychological Condition and the Quality of Life of a Child in a Hospital
Keywords: Nemoc; hospitalizace; osobnost; kvalita života; vztah mezi kvalitou života a hospitalizací; volnočasové aktivity; Illnes; hospitalization; personality; quality of life; relation between quality of life and hospitalization; leisure time activities.