Segmentace trhu s využitím metod shlukové shlukové analýzy - Michalová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se nazývá '' Segmentace trhu s využitím metod shlukové analýzy.'' Segmentace je vytvořená na trhu cestovního ruchu. Metody shlukové analýzy se dělí na hierarchické a nehierarchické. Hierarchické jsou rozděleny na tyto metody: Metoda nejbližšího souseda, metoda nejvzdálenějšího souseda, centroidní metoda. MacQueen K-means a Wishartova metoda jsou nehierarchické. V práci nalezneme rozdělení respondentů do 5 skupin ve dvou metodách (Metoda nejvzdálenějšího souseda, MacQueen K-means metoda). Každá skupina má svého zástupce, který je sestaven z nejčastějších odpovědí. Tyto informace jsou využívány při třídění zákazníků cestovního ruchu.
The Market Segmentation with using Cluster Analysis Methods
Keywords: Metody shukové analýzy; cestovního ruchu; Cluster Analysis Methods; tourism