Změna role sestry v péči o psychiatricky nemocné - Dugovičová, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2007)
Důvodem, proč jsem si zvolila toto téma bakalářské práce je, že sama pracuji v oblasti psychiatrické péče. Ráda bych zmapovala problematiku péče o nemocné s duševním onemocněním z pohledu sestry a zjistila možnosti zlepšení péče. Po roce 1989 došlo v ČR k velkému pokroku v psychiatrické péči, dochází k rozvoji zvláště komunitní péče a rehabilitační činnosti. Prioritou je resocializovat a zlepšit destigmatizaci nemocných s duševním onemocněním. Péče je založena na týmové práci mezi multidisciplinárním týmem, nemocným a jeho rodinou. Teoretická část je zaměřena na osobnost sestry v psychiatrické péči, její role, kompetence a možnost dalšího vzdělávání. Zabývá se organizací péče v psychiatrii a nemocnými s duševním onemocněním. Prvním cílem práce bylo zjistit názor pacientů na péči sester v oblasti psychiatrického ošetřování v kraji Vysočina. K danému cíli se vztahovala hypotéza, ve které jsem se domnívala, že pacienti s psychiatrickým onemocněním jsou spokojeni s poskytovanou péčí sester v oblasti psychiatrického ošetřování v kraji Vysočina. Druhým cílem práce bylo zjistit spokojenost pacientů s psychiatrickým onemocněním s nabídkou poskytovaných služeb v psychiatrickém ošetřování v kraji Vysočina. K tomuto cíli byla stanovena hypotéza, ve které jsem předpokládala, že pacienti s psychiatrickým onemocněním jsou spokojeni s nabídkou poskytovaných služeb v psychiatrickém ošetřování v kraji Vysočina. Třetím cílem práce bylo zjistit ochotu sester k aktivnějšímu zapojení ve svých rolích v péči o pacienty s psychiatrickým onemocněním. V poslední hypotéze jsem se domnívala, že sestry jsou ochotny se více zapojovat ve svých rolích v péči o pacienty s psychiatrickým onemocněním, i přestože nejsou ze strany svých zaměstnavatelů motivovány. Cíle práce byly splněny. Informace byly získány výzkumem kvantitativním, použila jsem metodu dotazování, techniky sběru dat - standardizovaný rozhovor a dotazník. První sledovaný soubor tvořilo 31 nemocných s duševním onemocněním, druhý sledovaný soubor tvořilo 116 sester/ošetřovatelů pracujících ve všech oblastech psychiatrické péče. Na základě výsledků bylo zjištěno, že většina nemocných s duševním onemocněním byla spokojena s prací sester i s nabídkou služeb v psychiatrické péči v kraji Vysočina. Dále bylo zjištěno, že většina sester se ochotně zapojuje do péče o nemocné s duševním onemocněním. Výsledky šetření potvrdily první, druhou i třetí hypotézu. Výsledky výzkumu budou prezentovány v zařízeních, kde byl výzkum prováděn Poznatky práce by mohly být určeny jako zdroj informací pro sestry a mohly by vést ke zlepšování ošetřovatelské péče. Mohly by také být použity jako vodítko pro management zdravotnických zařízení jakým způsobem by mohla být zvýšena motivace sester a větší zainteresovanost na samotné léčbě nemocných s duševním onemocněním.
Change of nurse´s role in care of psychiatric patients
Keywords: sestra; role sestry; psychiatrická péče; nemocný s duševním onemocněním; nurse; role of the nurse; psychiatrist care; patient with mental disorder