Spor o charakter lidské přirozenosti v konfucianismu - Bernas, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá sporem o charakter lidské přirozenosti v konfucianismu. Hlavní myslitelé, kteří se zabývají tímto tématem se nazývají Konfucius, Mencius, Sün-c´ a Ču Si. Tato práce se zaměřuje na jednotlivé filosofické směry v čínské filosofii. Nejdůležitější směr je konfucianismus, jelikož z něj vychází hlavní myšlenka této práce. Dále práce charakterizuje zmíněné filosofy a interpretuje jejich myšlenky a výroky týkající se lidské přirozenosti. Tudíž lze říci, že cílem práce je tak interpretace výroků daných myslitelů.
Dispute over the charakter of human nature in Confucianism
Keywords: konfucianismus; lidská přirozenost; čínská filosofie; Konfucius; Mencius; Sün-c´; Ču Si; Confucianism; human nature; Chinese philosophy; Confucius; Mengzi; Xunzi; Zhu Xi