Psychické aspekty hraní hazardních her a s tím související důsledky - Hůdová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na psychické aspekty hraní hazardních her a důsledky s tímto problémem souvisejícími. Ve svém výzkumu jsem se soustředila na pravidelné návštěvníky kasina, ale částečně také na hráče, kteří se již rozhodli pro léčbu závislosti. Teoretickou část jsem rozdělila na 8 podkapitol, ve kterých jsou zmíněny základní pojmy týkající se hazardního hraní, a to například definice a kategorizace pojmů hazardní hra a patologické hráčství, dále výčet možných příčin vzniku závislosti, charakteristika rizikových skupin osob, jednotlivé druhy hazardních her, vývoj vzniku závislosti, důsledky hazardních her, léčba závislosti nebo možnosti intervence sociálního pracovníka. Cílem mé práce bylo zjistit a analyzovat motivy hraní vzhledem ke kvalitě života se zvláštním zřetelem na sociální aspekty a možnosti intervence sociálního pracovníka. V souvislosti s cílem byly vysloveny 4 hypotézy, k jejichž ověření jsem použila kvantitativní výzkum. Zvolena byla metoda dotazování prostřednictvím strukturovaného dotazníku. Analýza výsledků umožnila ověření stanovené hypotézy, ve které se hovoří o tom, že hraní hazardních her má negativní vliv na úroveň psychické pohody jedince. Další stanovená hypotéza vypovídající o tom, že hraní hazardních her způsobuje ekonomické, sociální, rodinné a pracovní problémy nebyla výzkumem potvrzena. Následující hypotéza pojednávající o tom, že náhodná výhra hráče povzbuzuje a láká k pokračování ve hře, byla převážnou většinou respondentů potvrzena. A poslední hypotéza, ve které je vyjádřen předpoklad, že úroveň kvality života je ve vztahu s mírou patologického hráčství, byla také potvrzena. Výsledky mé práce bude možné využít ve výuce nebo jako informace pro sociální pracovníky. Na základě zjištěných skutečností o problematice patologického hráčství bych navrhovala zaměřit se především na prevenci vzniku této nebezpečné závislosti.
Psychological aspects of gambling and realted consequenses
Keywords: Důsledky hraní; hazardní hra; léčba závislosti; motivy hraní; patologické hráčství; psychologické aspekty; Consequences of gambling; gambling; detoxification; motives for gambling; pathological gambling; psychological aspects