Hodnocení konkurenceschopnosti vybraného podniku pomocí metod strategického řízení - Morťaniková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce "Hodnocení konkurenceschopnosti vybraného podniku pomocí metod strategického řízení" bylo na základě využití postupů a metod strategického řízení zhodnotit konkurenceschopnost Rodinného pivovaru Bernard na trhu a navrhnout vhodnou strategii vedoucí k jejímu zvýšení. Vnější prostředí podniku bylo analyzováno prostřednictvím metod STEP analýzy a Porterova modelu pěti konkurenčních sil, vnitřní prostředí podniku bylo zhodnoceno analýzou jednotlivých funkcionálních oblastí podniku. Prostřednictvím dotazníkového šetření bylo zjišťováno, jak je pivo a pivovar zákazníky vnímán a jak hodnotí propagaci či jeho postavení mezi ostatními značkami. Na základě provedených analýz vnějšího a vnitřního prostředí a dotazníkového šetření byla provedena SWOT analýza, zhodnocena tržní pozice a navržena vhodná strategie.
Evaluation of the competitiveness of the company selected by the methods of strategic management
Keywords: Konkurenceshopnost; SWOT analýza; strategie; pivovar; analýza.; Competitiveness; SWOT Analysis; Strategy; Brewery; Analysis.