Zajištění péče o seniory v rámci vícegeneračního soužití v rodině - Flesarová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá zajištěním péče o seniory v rámci vícegeneračního soužití v rodině. Hlavním cílem práce bylo zjistit názor střední generace na problematiku zajištění péče o seniory v rámci vícegeneračního soužití v rodině. Byly stanoveny dva dílčí cíle. Prvním dílčím cílem bylo zmapovat, jaké možnosti péče o seniory rodiny využívají. Dalším dílčím cílem bylo zjistit, jaké představy o dalším zajištění péče o seniora rodiny mají. Vzhledem k cílům práce byla stanovena hlavní výzkumná otázka: "Jak pohlíží střední generace na zajišťování péče o seniora v rámci soužití v jedné domácnosti?" Bakalářská práce má dvě části. V teoretické části jsou popsány druhy zajištění péče a sociální služby, které senioři mohou využívat. Praktická část je zaměřena na výzkum. Tento výzkum byl proveden kvalitativně a proběhl metodou dotazování. Byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumu se účastnilo osm komunikačních partnerů. Z výzkumu vyplývá, že vícegenerační soužití v rodině je častěji vidět na venkově nežli ve městě. Bylo zjištěno, že všem dotazovaným společné soužití vyhovuje. Péči o seniory zajišťují převážně ženy, avšak v některých rodinách se zapojují do péče všichni členové domácnosti. Vztahy v rodinách, kde žije více generací jsou většinou dobré. Dále z výzkumu vyplynulo, že vícegenerační soužití má řadu výhod, ale je zapotřebí tolerance a respektu mezi členy domácnosti. Tato práce může pomoci jiným rodinám při rozhodování, zda se o seniora budou starat v domácím prostředí nebo jestli využít nějakou ze sociálních služeb. Sekundárním přínosem této bakalářské práce bylo zvýšení dostupnosti informací o sociálních službách pro seniory. Práce by také mohla pomoci studentům sociálních oborů.
Providing Care for Pensioners in the Context of Multi-generation Coexistence in the Family
Keywords: senior; vícegenerační soužití; rodina; péče o seniora; sociální služby; pomoc; Senior; multigenerational cohabitation; family; care for the elderly; social services; assistance