Majetek obcí v právní úpravě a vnitřních předpisech - Dokoupilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je posoudit kvalitu zpracování vnitřní směrnice upravující hospodaření a nakládání s majetkem vybrané obce, analyzovat její hospodaření a posoudit její postavení v majetkoprávních vztazích. Práce popisuje rozdělení pravomocí v oblasti majetkoprávních záležitostí mezi orgány obce a aktuální směrnici o hospodaření s majetkem. Analyzuje složení majetku dané obce pomocí vertikální a horizontální analýzy a specifikuje nejvýznamnější složky majetku. Je sledováno období 2011 až 2015, data jsou získána z účetních výkazů obce. Dále je přiblíženo využití obecního majetku prostřednictvím příspěvkových organizací a majetková účast obce v obchodních společnostech a dobrovolných svazcích obcí. Rovněž jsou charakterizovány nejčastější způsoby nabývání majetku obce v posledních pěti letech. V závěru práce jsou popsány způsoby kontroly hospodaření obce. Na základě zpracování literatury a porovnáním s praxí je možno se domnívat, že současná právní úprava týkající se obecního majetku je dostačující a celkem dobře propracovaná. Případné nejasnosti může každá obec vyřešit ve své vnitřní směrnici, jejímuž zpracování by proto měla být věnována náležitá pozornost.
The Property of Municipalities in Legislation and Internal Regulations
Keywords: obecní majetek; vnitřní směrnice; majetkoprávní vztahy; kontrola hospodaření; municipal property; internal organisational directive; relation of property rights; management control